Παρασκευή 31 Ιουλίου 2009

μια καλημερα ..

Η μερα ξεθαρευει σιγα σιγα. Ο ηλιος ξεπροβάλει θεός στεφανωμενος με πορτοκαλενιο φως.Ειναι η ωρα που δε τον φοβαμαι.Μια τετοια ωρα ισως και να τον λατρευω ..
Ακομα μεθυσμενη απο το ξενυχτι του χαριζω οσες ασχημιες μου χει φωτισει κατα καιρους.Περασε κι αυτη η νυχτια.Μου κρατησε καλη συντροφια.Με γεμισε μ ακουσματα και μουσικες .Μ αγκαλιασε και με ταξιδεψε.Θα μπορουσε μου φαινεται τωρα δα να γραφω για μερες..τι εγωιστικο ! Κι ομως σε τουτη τη μικρη μου στιγμουλα θα ηθελα να σπειρω ολη τη ψυχη μου .Ο χρονος ομως δε παλευεται .Μου χτυπα τ οκουδουνακι.Στη συγκεκριμενη περιπτωση η τεχνολογια.Ηδη το κινητο μου χτυπησε δυο φορες. Την τριτη και φαρμακερη οφειλω να σηκωθω για τα καθιερωμενα ..Ενα γρηγορο μπανιο επιβαλλεται για να ξυπνησει το σωμα..Σε μιση ωρα πρεπει να μαι στο δρομο για τη δουλεια.Απολαμβανω τη διαδρομη ιδιαιτερα γιατι δε τη χαραμιζω .Την ταξιδευω κι εκεινη εμενα μεσα απο τη μουσικη. Πιανω τον αγαπημενο μου σταθμο κι αφηνω να με παρασυρει.Ετσι ο δρομος της πολης δεν ειναι τοσο γκριζος , οι πολυκατοικιες δε μου κρυβουν κανενα ουρανο γιατι εκεινη τη στιγμη πλαθω τον δικο μου.Οι σκεψεις ιδιες , καθε στιχος γραμμενος για την αφεντια μου ...
Αν καμια φορα με συναντησεις εκεινες τις ωρες ισως και να μη σε δω ...
....................
πρεπει να φυγω μοναξια ..να μπλεχτω στον ιστο της πολης ..

Καλη σου μερα ..

Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

Τ' αερικά




Τ' αερικά σινάφι μου. παλιό, τιμωρημένα στο χρόνο 
παλεύουν με τις μνήμες
μα δε πονούν το τώρα
δε κάνουν κακό στα σύννεφα
στήνουν χορούς στα βουνά της Θήβας
εκεί μακριά,
με τις μαινάδες του παρήγορου θεού . του ναρκωτή της λογικής και του κατεστημένου.
Κει που τα ζωα είναι άνθρωποι κι ανθρωποι τα ζωα.
Κει που έρωτας φωτιά τυραννά τα δάση 
Κει που ηχοι ,ουρλιαχτα φτάνουν στη μαύρη πόλη 
να μπουν τολμουν , να τη κουρσεψουν θαρρούν, να τη τυλίξουν με κόκκινο σάβανο και να τη περιφερουν
τρανό τροπαιο,
θυσια στους θεους ...Και πως ορεγεται κεινος ο Απολλωνας ατιθασες καρδιες! 
ετοιμος κι ο χρησμός στο στομα του ..να λαμπει !
"οποιος τολμα να ονειρευτεί ελεύθερα να ζει ,να ριχνει σπορους στη γη και να φυτρωνουν στ' ουρανια ...ο θανατος τον καρτερει, υστατη καταδικη"



Σωτήριο έτος Νοέμβριος του 2012 , Τριτη προσθέτει  το ημερολόγιο
τωρα πως φυτρωσε εδω σ αλλο χρονοχωρο ..αφηστε να γνωριζω μονο εγω ..

Τρίτη 7 Ιουλίου 2009

H ανοησια πληρωνεται

Αρχίζοντας να ξεκαθαρίζει το μυαλό , έρχεται η ωρα της αποτίμησης. Βλέπω πιο σφαιρικά την πραγματικότητα τοποθετώντας όσο μπορώ και μένα μέσα σ' αυτή.Στη ζωή μας άνθρωποι έρχονται και φεύγουν . Αλλοι αδιαφοροι, άλλοι σημαντικοί κι άλλοι που σε στιγματίζουν ανεπανόρθωτα. Από τα μικρα σου χρονια εμαθες να πιστευεις , να εμπιστευεσαι .Στην οικογενεια σου το ψεμα λεξη αγνωστη. Μεγαλωσες με αξιες που σε οδηγησαν οταν κοιτας γυρω ν αναγνωρίζεις μονο ισοτιμους συνοδοιπορους. Ξεκινησες το ταξιδι σου με τη σοφια ενος γερου. Αντικρυσες μαζι του το τέλος και εθεάθεις την αρχη. Ειναι εκεινο που σε τρομαζει κι ειναι εκεινο που παντα επαληθευεται . Κι ενω το ξερεις καλα ξεδρομιζεις και ακολουθεις αλλες στρατες ...αδιεξοδα ...ανωφελοι προορισμοι. Μονοπατια που σε κουραζουν ψυχικα μα κι απ την αλλη που σε δυναμωνουν ακομα περισσοτερο .Καποια στιγμη θα γινεις πετρα ..να μην αισθανεσαι .
Δεν ειναι μακρια αυτη ...

Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009

Απ' τα κουμπάκια ανάμεσα

Γοργίου- Ἑλένης Ἐγκώμιον


Επιμέλεια-Μετάφραση: Π. Καλλιγάς

Σχόλια: Ν. Μ. Σκουτερόπουλος *

[από το βιβλίο Η Αρχαία Σοφιστική, Ν.Μ. Σκουτερόπουλος, ΓΝΩΣΗ 1991]

Ευκοσμία είναι για την πόλη οι γεροί άντρες, για το σώμα η ομορφιά, για την ψυχή η σοφία, για την πράξη η αρετή, για το λόγο η αλήθεια· τα αντίθετά τους ακοσμία. Τον άντρα και τη γυναίκα, το λόγο και την πράξη, την πόλη και το πράγμα που αξίζουν τον έπαινο πρέπει με επαίνους να τα τιμάμε, ενώ τα ανάξια να τα κατακρίνουμε· γιατί είναι εξ ίσου σφάλμα όσο και αμάθεια να κατακρίνει κανείς τα αξιέπαινα και να επαινεί τα αξιοκατάκριτα. (2) Ο ίδιος άνθρωπος λοιπόν είναι που πρέπει και να πει σωστά αυτό που πρέπει, και να αντικρούσει όσους κατακρίνουν την Ελένη, μιά γυναίκα για την οποία έχει υπάρξει ομόφωνη και ομόψυχη και η γνώμη όσων έχουν ακούσει τους ποιητές, αλλά και η φήμη του ονόματός της, το οποίο έχει καταστεί υπόμνηση συμφορών. Εγώ όμως θέλω, προσδίδοντας κάποια λογική στον λόγο μου, από τη μιά μεριά αυτήν να την απαλλάξω από το να δέχεται κατηγορίες άδικες, και από την άλλη να καταδείξω ότι αυτοί που την κατακρίνουν λένε ψέματα· και δείχνοντας την αλήθεια να σταματήσω την αμάθεια

Δεν είναι άγνωστο, ούτε καν σε λίγους, πως η γυναίκα την οποία αυτός ο λόγος αφορά είναι, ως προς τη φύση και την καταγωγή της, πρώτη από τους πρώτους, άντρες και γυναίκες. Είναι γνωστό ότι μητέρα της ήταν η Λήδα και πατέρας της, ο πραγματικός, ένας θεός, ενώ ο υποτιθέμενος, ένας θνητός, ο Τυνδάρεως και ο Δίας —από τους οποίους ο ένας πιστεύτηκε ότι ήταν επειδή πράγματι ήταν, ενώ ο άλλος λέχθηκε ότι ήταν επειδή το ισχυρίστηκε— και ο ένας ήταν ο ισχυρότερος από τους ανθρώπους, ο άλλος κυρίαρχος των πάντων. (4) Έχοντας απ' αυτούς γεννηθεί, είχε ομορφιά όση οι θεοί, που την δέχτηκε και δεν την έκρυψε· προκάλεσε σε πάρα πολλούς πάρα πολύ ερωτικό πάθος, και με ένα σώμα συγκέντρωσε σώματα πολλών ανδρών που είχαν επιδιώξεις μεγάλες για μεγάλους στόχους· απ' αυτούς άλλοι είχαν μεγάλο πλούτο, άλλοι ένδοξη παλαιά γενιά, άλλοι την ευρωστία της δικής τους αλκής, άλλοι τη δύναμη της κατακτημένης σοφίας· και όλοι έρχονταν οδηγημένοι από άμιλλα ερωτική και φιλοδοξία απαράμιλλη. (5) Δεν θα αναφερθώ στο ποιός και γιατί και πώς ικανοποίησε τον έρωτά του παίρνοντας την Ελένη· γιατί το να λέει κανείς σ' αυτούς που ξέρουν αυτά που γνωρίζουν είναι πειστικό, δεν φέρνει όμως ευχαρίστηση. Αφήνω τώρα με το λόγο μου τον τότε χρόνο και θα προχωρήσω στην αρχή του μελλοντικού μου λόγου· θα εκθέσω τις αιτίες για τις οποίες ήταν πιθανό να έγινε το ταξίδι της Ελένης στην Τροία.

(6) Έκανε όσα έκανε είτε από θέλημα της Τύχης και απόφαση των θεών και της Ανάγκης προσταγή, είτε επειδή αρπάχτηκε με τη βία, είτε επειδή πείσθηκε με λόγια, είτε επειδή από τη θωριά ερωτεύτηκε. Αν λοιπόν είναι το πρώτο, πρέπει την ευθύνη να την έχει μόνο ο υπαίτιος· γιατί είναι αδύνατον η προαπόφαση του θεού να εμποδιστεί από την ανθρωπίνη προνοητικότητα. Αφού από τη φύση του το ανώτερο δεν εμποδίζεται από το κατώτερο, παρά το κατώτερο κυριαρχείται και καθοδηγείται από το ανώτερο, και το ανώτερο κυβερνά ενώ το κατώτερο ακολουθεί. Αλλά ο θεός είναι ανώτερος από τον άνθρωπο και ως προς τη βία και ως προς τη σοφία και ως προς τα υπόλοιπα. Αν λοιπόν πρέπει να αποδώσουμε την ευθύνη στην Τύχη και στο θεό, την Ελένη πρέπει οπωσδήποτε να την απαλλάξουμε από την καταισχύνη.

Αν όμως την άρπαξαν με τη βία και άσκησαν πάνω της βία παράνομη και προπηλακίσθηκε άδικα, είναι φανερό ότι αυτός που την άρπαξε της έκανε με την προσβολή του κακό, ενώ εκείνη, που την άρπαξαν, υπέφερε από την προσβολή. Αξίζει λοιπόν ο βάρβαρος που διέπραξε το βάρβαρο εγχείρημα, και με το λόγο και με το νόμο και με τις πράξεις, και να κατηγορηθεί με το λόγο και να ατιμασθεί με το νόμο και να τιμωρηθεί με πράξεις· ενώ αυτή που έπεσε θύμα βίας και στερήθηκε την πατρίδα της και απορφανίστηκε από τους φίλους της, τί, δεν είναι σωστό να τη λυπηθούμε μάλλον παρά να την κακολογούμε; Γιατί αυτός διέπραξε πράγματα φοβερά, ενώ εκείνη τα υπέστη· είναι λοιπόν σωστό να την πονέσουμε αυτήν και να μισήσουμε εκείνον.

(8) Αν όμως ήταν ο λόγος που την έπεισε και εξαπάτησε την ψυχή της, ούτε σ' αυτή την περίπτωση είναι δύσκολη η υπεράσπιση και η ανασκευή της κατηγορίας ως εξής: Ο λόγος είναι ένας μεγάλος δυνάστης, που ενώ έχει το πιο μικρό και αφανές σώμα, επιτελεί τα έργα τα πιο θεϊκά· γιατί μπορεί και το φόβο να σταματήσει και τη λύπη να διώξει και χαρά να προκαλέσει και τον οίκτο να αυξήσει. Και θα δείξω ότι έτσι είναι αυτά. (9) Αλλά πρέπει να το δείξω στους ακροατές μου και μέσω της πεποίθησης· θεωρώ και ονομάζω όλη την ποίηση λόγο που έχει μέτρο· όποιοι την ακούν, εισχωρεί μέσα τους φρίκη γεμάτη φόβο, οίκτος όλο δάκρυα, πόθος όλο λαχτάρα, και η ψυχή, με τα λόγια, παθαίνει η ίδια αυτά που ξένα πράγματα και σώματα παθαίνουν στις ευτυχίες και στις δυστυχίες τους. Ας στραφώ τώρα από τον ένα λόγο στον άλλο. (10) Και οι θεϊκές επωδές που λέγονται με λόγια προξενούν ηδονή και διώχνουν τη λύπη· γιατί όταν η δύναμη της επωδής αναμιχθεί με την πίστη της ψυχής, την θέλγει, την πείθει και τη μεταβάλλει με τη μαγεία της. Και έχουν εφευρεθεί δύο ειδών τέχνες, η γοητεία και η μαγεία, οι οποίες συνίστανται σε σφάλματα της ψυχής και εξαπατήσεις της πίστης. (11) Πόσοι δεν έχουν πείσει ή δεν πείθουν τόσους και τόσους για τόσα πράγματα, πλάθοντας έναν ψευδή λόγο! Γιατί αν οι πάντες είχαν για τα πάντα, μνήμη για τα περασμένα, συνείδηση για τα παρόντα και πρόγνωση για τα μελλοντικά, ο λόγος δεν θα εξαπατούσε έτσι· στην πραγματικότητα όμως δεν είναι εύκολο ούτε να θυμόμαστε το παρελθόν, ούτε να έχουμε γνώση του παρόντος, ούτε να μαντεύουμε το μέλλον· έτσι, για τα περισσότερα ζητήματα οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν σύμβουλο της ψυχής τους την πίστη. Επειδή όμως η πίστη είναι σφαλερή και αβέβαιη, οδήγει όσους τη χρησιμοποιούν σε σφαλερές και αβέβαιες επιτυχίες.

(12) Ποιά αιτία λοιπόν μας εμποδίζει να θεωρήσουμε ότι η Ελένη ήρθε στην Τροία χωρίς τη θελήσή της, το ίδιο όπως αν αρπάχτηκε από απαγωγέων τη βία; Αφού η επίδραση της πειθούς, αν και δεν έχει του εξαναγκασμού τη μορφή, έχει την ίδια μ' αυτόν δύναμη. Γιατί ο λόγος που έπεισε την ψυχή εξανάγκασε και αυτήν την οποία έπεισε να πιστέψει αυτά που λέχθηκαν και να συγκατατεθεί σ' αυτά που έγιναν. Αυτός λοιπόν που την έπεισε, εφόσον την εξανάγκασε, διέπραξε αδίκημα, ενώ αυτή που πείσθηκε, εφόσον εξαναγκάστηκε από τον λόγο, άδικα κατηγορείται. (13) Και για να αντιληφθεί κανείς ότι η πειθώ, όταν προστεθεί στο λόγο, προκαλεί και στην ψυχή την εντύπωση που θέλει, πρέπει να μελετήσει, πρώτον, τα λόγια των κοσμολόγων, οι οποίοι, αντικαθιστώντας τη μιά πεποίθηση με την άλλη, απορρίπτοντας τη μιά και εφαρμόζοντας την άλλη, καθιστούν τα απίστευτα και άδηλα φανερά στα μάτια της πίστης· δεύτερον, τους υποχρεωτικούς στους δικαστικούς αγώνες λόγους, όπου ένας με τέχνη γραμμένος λόγος τέρπει και πείθει ένα μεγάλο πλήθος, κι ας μη λέει την αλήθεια· και τρίτον, τους διαγωνισμούς των φιλοσοφικών λόγων, στους οποίους φανερώνεται, μεταξύ άλλων, ότι η ταχύτητα της σκέψης κάνει ευμετάβλητη την πίστη σε μιά πεποίθηση. (14) Και η δύναμη του λόγου είναι για την ψυχή ό,τι τα φάρμακα για τη φύση των σωμάτων. Γιατί όπως κάθε φάρμακο εξάγει από το σώμα διαφορετικούς χυμούς, και άλλα σταματούν την αρρώστια ενώ άλλα τη ζωή, έτσι και οι λόγοι, άλλοι προκαλούν λύπη, άλλοι ευχαρίστηση, άλλοι φόβο, άλλοι δίνουν στους ακροατές τους θάρρος, και άλλοι φαρμακώνουν και μαγεύουν την ψυχή με ένα είδος δόλιας πειθούς.

(15) Είπαμε λοιπόν ότι αν πείσθηκε με λόγο, δεν έκανε αδίκημα αλλά υπέστη ατύχημα· και την τέταρτη κατηγορία θα την εξετάσω με τον τέταρτο λόγο μου. Αν αυτός που έκανε όλα αυτά ήταν ο έρωτας, η κατηγορουμένη θα αποφύγει χωρίς δυσκολία την κατηγορία για το αδίκημα που υποτίθεται ότι διεπράχθη. Ό,τι βλέπουμε έχει όχι τη φύση που εμείς θέλουμε, αλλά αυτήν που το καθένα τυχόν έχει· και οι εντυπώσεις της όρασης επηρεάζουν μέχρι και την ψυχική μας κατάσταση. (16) Αφού και όταν η δράση αντικρίσει στον πόλεμο τα εχθρικά σώματα και τα από χαλκό και σίδερα εχθρικά εξαρτήματα πάνω στον εχθρικό οπλισμό, άλλα επιθετικά και άλλα αμυντικά, ταράζεται και ταράζει και την ψυχή, έτσι ώστε πολλές φορές οι αντίπαλοι, θαρρώντας ως παρόντα τον μελλοντικό κίνδυνο, τρέπονται πανικόβλητοι σε φυγή. Γιατί είναι ισχυρή η εντύπωση του άχθους του πολέμου, που όταν, εξ αιτίας του φόβου που προκαλείται από την όραση, εισχωρήσει στην ψυχή, έρχεται και την κάνει να ξεχάσει και αυτό που ο νόμος κρίνει καλό και το αγαθό που θα προκύψει από τη νίκη.

(17) Μερικοί μάλιστα, έχοντας δει κάτι φοβερό, έχασαν τη στιγμή εκείνη και το νου που είχαν· τόσο ο φόβος έσβησε και έδιωξε το λογικό τους. Και πολλοί έπεσαν έτσι σε μάταιους κόπους, φοβερές αρρώστιες και αθεράπευτη τρέλα· τόσο η δράση χάραξε στο νου τους τις εικόνες των πραγμάτων που είδαν. Υπάρχουν και πολλά άλλα τρομερά που δεν τα αναφέρουμε εδώ, όμως αυτά που παραλείπονται είναι όπως αυτά που είπαμε. (18) Εξ άλλου οι ζωγράφοι, όταν από πλήθος χρώματα και σώματα φτιάχνουν ένα ενιαίο τέλειο σώμα και σχήμα,προξενούν στην δράση ευχαρίστηση. Και το πλάσιμο αγαλμάτων και το δούλεμα εικόνων παρέχουν στα μάτια ένα όμορφο θέαμα. Ώστε άλλα πράγματα μπορεί να προκαλέσουν λύπη στην όραση, άλλα πόθο. Και είναι πολλά που προκαλούν σε πολλούς έρωτα και πόθο για πολλά πράγματα και σώματα. (19) Αν λοιπόν τα μάτια της Ελένης ένιωσαν ευχαρίστηση από το σώμα του Αλέξανδρου και μετέδωσαν στην ψυχή της επιθυμία και έλξη ερωτική, τί το παράξενο; Αν ο ερωτάς έχει, ως θεός, τη θεϊκή δύναμη των θεών, πώς θα μπορούσε ο κατώτερός του να έχει τη δυνατότητα να τον αποκρούσει και να αμυνθεί; Αν πάλι είναι μιά ανθρώπινη αρρώστια και αποτέλεσμα άγνοιας της ψυχής, πρέπει να μην το καταλογίσουμε ως σφάλμα αλλά να το θεωρήσουμε ως ατύχημα· γιατί εκείνη πήγε καθώς πήγε, πιασμένη σε δίχτυα της ψυχής, όχι από συνειδητή απόφαση, εξαναγκασμένη από τον έρωτα, όχι μετά από έντεχνη προπαρασκευή.

(20) Πώς λοιπόν μπορεί κανείς να θεωρήσει δίκαιη τη μομφή εναντίον της Ελένης αφού, είτε ερωτεύτηκε, είτε πείσθηκε με λόγια, είτε αρπάχτηκε με τη βία, είτε εξαναγκάστηκε από θεϊκή ανάγκη και έκανε ό,τι έκανε, οπωσδήποτε απαλλάσσεται από την κατηγορία;

(21) Με το λόγο μου απάλλαξα από τη δυσφήμηση μιά γυναίκα· έμεινα πιστός στους όρους που έθεσα στην αρχή του λόγου· δοκίμασα να καταλύσω την αδικία της μομφής και την αμάθεια της πεποίθησης· θέλησα να γράψω τον λόγο ως εγκώμιο της Ελένης και δικό μου παιχνίδι.

πηγη:http://www.mikrosapoplous.gr/elenhs_egwmion.html

Η σιωπη σου μου δειχνει το δρομο του γυρισμου
πισω σε κεινον τον αδειο κοσμο
οπου προδωσα.
Μια νυχτα ηταν που ονειρευτηκα
μοναχα..
που εκανα εκεινο το ταξιδι
σε μια θαλασσα ρηχη
και βαλτωσα
Τωρα εκει ο μισος εαυτος
θαμμενος
για παντα..
Σα ο δρομος σου ακουμπησει
σε κεινον τον υγρο ταφο
μη ξαφνιαστεις..

Μαζι με το κυμα ενας παλμος..
μουσικη αταξιδευτη,
ψυχη χαμενη,
ενας ρυθμος αγνωστος ..στεφανωμενος πια απο φυκια...
θυσια στους ανεμους
ν απλωθουν τα ασπρα πανια ..
ο ηχος κοπασε,
τα καραβια
περιμενουν
οι μαχητες ξεκινουν
τη νικη ν ανταμωσουν ..

και κεινη συννεφο μακρια απ ολα αυτα .....

Το "Ιλιον" φλέγεται, απο αποκοτια...
Μεγας θριαμβος!!!

Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009

Ο Σεληνιασμενος..

Ζεις στο απλετο φως κει που οι κοχες των ματιων ναρκωμενες
μοιαζουν να κοιτουν μα δε βλεπουν..
ανασαινεις στο σκοταδι σα κλεφτης.
Η φλογα στον ουρανο οδηγος σου..
εκει ολογιομη στεκει
σ ανασταινει

και παλι οταν χανεται φεύγεις κι εσυ μαζι της..
Για ενα ταξιδι χωρις προορισμο
χωρις πηγη με νερό,
μια κανατα κοκκινο κρασι στ αμπαρι
κι εφοδος...
Λυκνιζεται το καραβι σου στα κυμματα ,
ερωτευεται τι στιγμες
βυθιζει τις μνημες .
Βαρυ φορτιο και τα ψαρια
παντα πεινουν
για σαρκες..
Το γελιο αντηχει ..
Τα πανια ορθωνονται ,η τιμονιερα τριζει ,
σαλπαρεις πολυ μακρια
σε λιγο μονο η ροτα σου θα θυμιζει κεινο το περασμα ..εκεινη την αχνη γραμμή
που εκαμε το σωμα σου

πανω στο γαλαζιο...